Igår (torsdag 16 april) ansökte MQ om konkurs. För en månad sedan talades det om en nyemission på 250 MKR men den uteblev. Jag har läst ett antal pressmeddelanden och artiklar om varför MQ – ursäkta, MarQet – nu stänger sina butiker: främst talas det om kraftigt försämrad försäljning under mars och början av april. Jag har en – alldeles egen – teori om varför det kan vara så (och den har ingenting med Corona att göra).

Jag är 41 (snart 42), välutbildad, storstadsbo (under 18 år av mitt vuxna liv som MQs idealkund), lagom modemedveten och alltså den perfekta målgruppen för MQ. Kedjan har schyssta grejer, från schyssta märken, till ok priser (not bad, not great). Jag köpte som mest saker på MQ under min gymnasietid och strax efter, både i Ängelholm, Lund och Stockholm. Allt från festklänningen till första kostymen. Nyhetens behag över att få tillfälle att använda “vuxenkläder”. Men sedan hände något. Jag slutade handla på MQ. Det blev plötsligt inte lika spännande.

I takt med att nya kedjor kom och att e-handeln drog igång, försvann wow-faktorn hos MQ-butikerna. Alla dessa märken som hade funnits där exklusivt gick nu att köpa någon annanstans och ibland till reapriser (jag kan eventuellt ha gått in på MQ för att prova något och sedan beställa det billigare någon annanstans – ber nu i efterhand om ursäkt för detta!). Medan andra aktörer började jobba nytänkande och kreativt, behöll MQ sin trötta marknadsföring. Ja, det är bra att hålla sig till sin linje, men om det ser (i princip) likadant ut 2018 när jag går in i en butik för att hitta en outfit till min 40-årsfest som det gjorde 1998 när jag var på jakt efter en studentklänning… ja, you do the retail math.

Det hjälper inte heller att majoriteten av gånger då jag har gått in i en MQ butik så var ingen av de anställda intresserad av att sälja (jag vet, detta är helt och hållet på individnivå, men det är ju tokigt om alltför många individer som jobbar i en butik struntar i kunderna). Vi tenderar att gå tillbaka till ett ställe om personalen är fantastisk och tar väl hand om oss. Jag har varit inne på MQ ett gäng gånger under de senaste 20 åren men jag kan inte minnas sist jag faktiskt KÖPTE något. (nu är jag en surtant som demonstrativt lämnar butiken om ingen tar notis om att jag behöver hjälp – OM de står upptagna med att prata med varann eller titta i sina telefoner så kommer jag inte be om hjälp bara för att!).

Sista dödsstöten: MarQuet. I mean…. what? MARQUET? Som i SUPERMARQUET? Jag får Target-vibbar. Jag får absolut inte en association till elegans och blir definitivt inte nyfiken på att gå in. Med all respekt till kreatörerna bakom nya namnet, som säkert suttit dag och natt med detta, MarQuet (har till och med bekymmer med att stava det rätt och måste dubbelkolla = inte så bra!) låter som en ny utländsk kedja som har kommit till svenska köpcentra och för att fylla de sämsta lokalerna med sina stora ambitioner. Ursäkta min rättframhet men ärlighet varar längst, eller?

Fan! När jag hörde om namnbytet så tänkte jag på att skriva det här inlägget och förutspå en konkurs inom en snar framtid, men jag var för upptagen med att lansera SMART START. Ni får tro mig när jag säger: I saw it coming.

(butiken på bilden har inget att göra med butikskedjan, utan kommer från pexels.com)

 

Bli expert på kreativt businesstänk – få mail från oss varje tisdag!

 
 
 

Vi kommer inte spamma dig. Du kan avregistrera dig när du vill.

Powered By ConvertKit