Har du någon gång känt att en bok har varit “life changing”? Om du läser mycket, så har du troligen upplevt det här några gånger – att en bok har haft så stor inverkan på din personliga eller professionella utveckling att den direkt kliver in på din lista över dina mest betydelsefulla böcker. Exakt så känner jag med “Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron” av Anna Tebelius Bodin.

den-analoga-hjarnan-i-den-digitala-varlden

Jag känner Anna sedan tidigare men det här är den första av hennes böcker som jag har köpt och läst (jag har köpt boken, det här är inte en sponsrad post). Sedan tidigare är jag otroligt intresserad av hjärnan, främst av Flow-begreppet (så jag har lusläst det mesta av Mihaly Csikszentmihalyi). Annas bok handlar om hjärnan och samtiden, men också om vad som ger oss framgång och välbefinnande. Det handlar om kopplingen mellan vår 40 000-åriga hjärna och hur vi tänker, känner och agerar på 2020-talet.

Det som jag älskar med boken är hur pedagogiskt och brilliant enkelt Anna förklarar de olika signalsubstanserna och hur dessa påverkar våra beslut och handlingar. Hennes sätt att beskriva hjärnan kan mäta sig med en av mina absoluta favoritböcker genom alla tider – kanske det bästa jag läste under tiotalet – nämligen “The Chimp Paradox” av prof. Steve Peters (känner du mig väl så har du hört mig nämna den boken många gånger!) “Den analoga hjärnan i den digitala tillvaron” håller samma internationella klass!

(s. 36) Om vi ändå ser hjärnan som en liten familj där det reflekterande systemet är “den vuxne” ensamstående föräldern, så är det känslomässiga systemet den bortskämda “tonåringen”.

Förutom att ge mig en hög dos dopamin genom att lära mig en massa nytt om signalsubstanserna, så gav boken mig:

– en förståelse över mitt egna beteende i några av mina privata och professionella relationer

– en förklaring av några beteenden som jag “för mitt liv” inte kunde förstå

– en idé till en helt ny kurs på Creativity House

– en “from good to great” guldkant över den kursen som produceras as we speak

– en idé till ett nytt koncept på Creativity House

Ja, om detta inte är tillräckligt för dig för att spana in boken, då vet jag inte vad mer som behövs.

Tack Anna! Fortsätt att producera life changing books! Och jag ser fram emot att den här kommer på engelska. Och en shout out till Marcin Osman som MÅSTE ge ut den på polska!